Jaar van de otter

Kijk terug

Otter in het water

De otter is regelmatig de ster van documentaires en webinars. We hebben alle linkjes bij elkaar gezet om terug te kijken. We updaten deze pagina regelmatig.

Webinar 17 maart 2021: 
Hoe lossen we knelpunten op om otters te redden?
Wist je dat verkeerssterfte in Nederland de grootste doodsoorzaak is van otters? Goed nieuws: in Nederland werd heel wat ervaring opgedaan in het oplossen hiervan. Melanie Pekel weet ons alles te vertellen over ecologische ontsnippering voor otters! Je hebt zeker al eens over zware metalen en PCB’s gehoord. Maar weet je ook wat de impact hiervan is op otters? Wat betekent vervuiling vandaag voor onze otters in Nederland en België? Claude Belpair leert ons door een nieuwe bril te kijken: die van (onzichtbare) vervuiling…


Webinar 12 maart 2021: 
Gaan otters uit Nederland op vakantie in België?Otterkenners vertellen je meer over de otter in Nederland en België. Hoe ziet het leefgebied eruit? Wat eten otters en hoe ruikt hun poep? En hoe vinden ze elkaar? Je hoort het antwoord op deze en andere vragen in het webinar georganiseerd door CaLutra (Zoogdiervereniging Nederland), Otterland (WWF, ANB, RLR, RLSD) en de zoogdierwerkgroep van Natuurpunt.


Documentaire
“De otter, een legende keert terug” door Hilco Jansma.
Je kunt deze prachtige film over de otter in Nederland terugkijken via NPO Start.
Unieke beelden tonen hoe de otter op jacht gaat naar voedsel, hoe er wordt gespeeld en zelfs hoe een moederotter haar jong zijn eerste zwemles geeft. Dit alles is gefilmd in een decor van de prachtige natuur dat Nederland waterland te bieden heeft.


Het Jeugdjournaal aandacht aan de otter! In het item vertelden Drenthse natuurbeschermers over het belang en de werking van otterpassages voor een levensvatbare otterpopultatie. Daarnaast werd ook duidelijk dat otterpassage gebruikt worden door veel verschillende soorten. Ben jij benieuwd naar het belang van otterpassages? Kijk het fragment terug.