Jaar van de otter

Contact

Veelgestelde vragen

We vieren dat de otter weer in Nederland voorkomt en met een stevige opmars bezig is. Dat het goed gaat met de otter is mede dankzij het herstel van wetlands en de waterkwaliteit. Ook vragen we tijdens dit jaar aandacht voor de knelpunten waar nog hard aan gewerkt wordt. Zo sterven er jaarlijks nog steeds meer dan 100 otters door een aanrijding in het verkeer.

Ook in België en Duitsland is 2021 het Jaar van de Otter.

CaLutra is de landelijke otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Vrijwilligers in heel Nederland zetten zich in voor de bescherming van de bever (Castor fiber) en de otter (Lutra lutra). De wetenschappelijke namen samen geven CaLutra haar naam. CaLutra coördineert activiteiten op het gebied van monitoring, onderzoek en het natrekken van waarnemingen. Daarnaast zet de werkgroep zich in voor verbeteringen in het leefgebied van de otter en bever, onder andere door verkeersslachtoffers te voorkomen.

Dat kan zeker! Je kunt je actief inzetten door je aan te melden voor het ottermeetprogramma (ottermonitoring) van bijvoorbeeld het NEM. Neem contact op met de regiocoördinator voor meer informatie. 
Ga je liever aan de slag als vrijwilliger door bijvoorbeeld te helpen met het opstellen van de nieuwsbrief? Meld je aan voor de werkgroep.

Je kunt de melding van ottersporen of een otterwaarneming doorgeven op waarneming.nl. Hier worden waarnemingen van otters (en vele andere soorten) verzameld door allerlei mensen in heel Nederland. Deze waarnemingen zijn heel waardevol om de verspreiding van otters te kunnen bepalen.
Verkeersslachtoffers geef je ook door bij waarneming.nl én je neemt contact op met de regiocoördinator.  Het doorgeven van verkeersslachtoffers is belangrijk, omdat we daardoor sneller knelpunten in kaart kunnen brengen en maatregelen kunnen nemen ter voorkoming van meer slachtoffers.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van CaLutra

Stuur ons een bericht